Unieke Rotterdamse samenwerking in woongebouw Siloam Hoogvliet

25 september 2019

In het woongebouw Siloam in Hoogvliet gebeurt iets moois. In de ontmoetingsruimte van dit woongebouw hebben vier partijen de handen in één geslagen en zijn met elkaar een unieke samenwerking aangegaan. Op 25 september a.s. zal in het bijzijn van wethouder Sven de Langen (wethouder Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport) het officiële startsein worden gegeven, door de feestelijke heropening van de ontmoetingsruimte in Siloam.

De vier samenwerkende partijen komen uit de domeinen wonen, welzijn en zorg. Naast SOR, als eigenaar van het woongebouw, zijn daar ook Lelie zorgroep, Pameijer en DOCK bij betrokken. Deze partijen zijn de samenwerking aangegaan om de bewoners van Siloam, maar ook de bewoners in de wijk te faciliteren met allerhande activiteiten. Van talencursussen tot klaverjassen, van koffieochtenden tot yoga, allemaal in de gezamenlijke ontmoetingsruimte die vanaf 25 september de naam ‘De Blaauwe Zalm’ zal gaan dragen. De Blaauwe Zalm als middelpunt van de wijk, voor en met elkaar, een ontmoetingsplek voor de hele wijk. Naast Lelie zorgroep, Pameijer, DOCK en SOR speelt ook de bewonerscommissie van Siloam een belangrijke rol in deze samenwerking.

Met deze unieke vier-partijen-samenwerking geeft SOR vorm aan één van haar prestatieafspraken met de gemeente Rotterdam. In 2018 is SOR samen met Lelie zorggroep, Pameijer en Dock aan de slag gegaan om een nieuwe woonvorm in Siloam te ontwikkelen. In Siloam wonen SOR bewoners (50+) zelfstandig, naast bewoners van Pameijer die wel een extra steuntje kunnen gebruiken, en de bewoners van het woon- en verpleeghuis van de Lelie zorggroep. Verschillende woonvormen en leefsituaties in één woongebouw, samen en met elkaar.

Voor de leeggekomen ontmoetingsruimte is gezamenlijk gezocht naar een nieuwe invulling. Een invulling die bijdraagt aan het welzijn van alle bewoners van Siloam en de bewoners in de wijk.

Zo gaat DOCK in de ontmoetingsruimte een Huis van de Wijk vestigen en wordt De Blaauwe Zalm een ‘buurthuis’ met activiteiten afgestemd op de bewoners.